Hardlopen met respect voor de natuur
Samen werken we aan toerisme en recreatie van de toekomst. De toekomst van bestemming Drenthe draait om balans tussen bezoekers, bedrijven en bewoners. In Drenthe hebben we ontzettend veel mooie voorbeelden van ondernemers die ondernemen met natuur, Drentse trots en balans. Aan het woord: Winfried Bats van RunForestRun.
Foto boven: Hans Stuurman - FotoHAST
Iedereen die wel eens deelgenomen heeft weet het: de trailruns van RunForestRun zijn heel bijzonder. Tijdens het lopen zie je Drenthe op haar mooist. Bovendien is de sfeer niet te vergelijken met andere loopevenementen. De tijd speelt geen rol, tijdens de runs stoppen deelnemers regelmatig voor een selfie en er is geen prijsuitreiking. Een high five van de organisator bij de finish is voldoende.
Te gast in de natuur
‘Dit jaar bestaat RunForestRun tien jaar’, vertelt Winfried Bats. ‘In die tien jaar hebben duizenden mensen de Drentse natuur beleefd met RunForestRun. En hoewel we door de mooiste gebieden lopen, durf ik te zeggen dat de natuur hier niet onder te lijden heeft. Sterker nog, misschien wordt ze er wel beter van. Dit komt door onze manier van organiseren.
Het is van groot belang de deelnemers goed uit te leggen dat we in de natuur te gast zijn. En dat er uiteraard geen afval in de natuur gegooid wordt. Ik heb nog nooit een klacht van een boswachter gehad. Er wordt zelfs afval meegenomen van mensen die niet aan ons evenement meedoen. Hooguit krijgen we een melding dat ergens een lintje is blijven hangen. Maar die bevestigen we met knijpers, dus die laten geen schade achter.
De laatste jaren gebruiken we geen papieren of plastic bekers, men is verplicht een eigen beker mee te nemen. We geven ook geen medailles weg. Zo besparen we op ijzer, dat meestal toch in de la verdwijnt.
Iets terugdoen voor de natuur
Daarnaast doneer ik na elk evenement € 2,50 per deelnemer aan een natuurproject in de regio. Denk hierbij aan het herstel van een zwaluwwand, of de aanschaf van meerjarige bloemmengsels. We hebben ook bijgedragen aan een belevingspad, en aan de bescherming van de zeldzame gentiaanvlinder. Zo hebben we in 10 jaar al voor bijna € 90.000 aan projecten kunnen ondersteunen. Iets terugdoen voor de natuur is voor mij, en voor onze deelnemers, vanzelfsprekend.’
'Iets terugdoen voor de natuur is voor mij vanzelfsprekend'
Goed bedoelde tegenstrijdigheden
Winfried staat erachter dat er maatregelen genomen moeten worden om de natuur te beschermen. Tegelijkertijd vraagt hij wel aandacht voor de wijze waarop. ‘Om een voorbeeld te noemen: sinds 2023 moeten wij adviesbureaus inschakelen voor stikstofberekeningen en natuurtoetsen. Liever stop ik deze bijdrage in de natuurprojecten die wij steunen’.
Er samen uitkomen
‘Ik zie de dilemma’s en vind het belangrijk dat je goed naar elkaar blijft luisteren. Ik heb de afgelopen tien jaar een goede relatie opgebouwd met beheerders en partijen, waardoor we voorspelbaar zijn. En ook al kost het achter de schermen energie, je doet het voor die blije gezichten tijdens de evenementen. Met elkaar trailrunnen is zo’n fijne manier van ontspanning, actief samen de natuur beleven. Het is goed voor je lichaam en voor je geest, en Drenthe wordt prachtig op de kaart gezet!’